Tuesday, February 16, 2010

Seitsmes päev, 14 veebruar

Hetkel on nüüd õhtu ja homme hakkab praktika pihta. Koolis me midagi uut tegelikult ei õppinud, võibolla ainult üldise teave kohta Saksamaal, nagu arstiteenused jne. Kui minna näiteks arsti juurde Saksamaal, siis pead kvartalis 10€ maksma. Lisaks sellele nõuavad ka hambaarstid eraldi 10€. Kui minna kirurgi jpm juurde koos arsti saatekirjaga, siis saab tasuta, kuid saatekirjata peab jällegi 10€ maksma. Üks öö haiglas maksab samuti 10€, kuid ainult esimesed umbes 28 päeva (ma täpset arvu ei mäleta). Nii et võrreldes Eestiga on siin palju kallim. Haigeks jäämine on kallis lõbu Saksamaal.

Irooniliselt külmetasin ma end reedel ära – just kui jutt arstiteenustest ja arstilkäimisest käis. Koolist trammiga tagasi jõudes mõtlesin, et tegemist on lihtsa nohuga, kuid õhtul oli juba üpris jama olla. Laupäeval läksid teised mäkke ronima, et Jena linnale head vaadet saada. Ma otsustasin, et väljaminek minu nohuga oleks halb mõte ning jäin koju.
Veetsin reede ja laupäeva üpris halva enesetundega ja massiivse nohuga, täna on õnneks enesetunne juba hea.

Reede õhtul oli ka piduõhtu. Lisaks sellele, et me peaaegu iga õhtu Hostel Jenas teeme seltskonnaõhtu mõne õllega, läksime reedel ka välja. Alguses mõtlesime F-Haus’i klubisse minna, kuid kohale jõudes saime teada, et pilet oli 20€, ehk umbes 315 krooni. Mainisid, et võiksid hinna veel 15€ (ca. 235 kr) peale lasta, kuid ka see oli liiga kallis. Üritus ise oli tõenäoliselt hea, sest esines AC/DC lugusid mängiv bänd, kelle trummar oli kunagine AC/DC trummar. Siiski, liiga kallis.

Siis läksime tugengi klubisse Rosenkeller. Seal oli pilet 8€, mis oli juba vastuvõetavam. Riide hoidla nõudis veel 0,30€. Õlle sees maksis umbes 3€, kuid 1€ oli pant, mis on kergelt tagasisaadav. Pandisüsteem on üldse Saksamaal huvitav. Kui ostad pudeli õlut, siis maksad vähem panti, kui taarat tagasi viid. Või nii mulle vähemalt räägiti. Siiski, pubides ja klubides ja baarides on õlle kallim, kui Eesti omades. Samas poes on siin õlu ja muud alkohoolsed joogid kõik odavamad. Reede õhtul ma väljas siiski õlut ei joonud.
Tahtsin alguses minna reede õhtul klassikalise muusika kontserdile, kuid tahtsin esimest välisõhtut siinse rahvaga veeta.
Mingi teine päev räägin ka kolmapäevasest päevast, kui me giidiga mööda Jena kesklinna ringi kõndisime ja ajaloost rääkisime. Väga huvitav oli, kuid keelelise tõkke tõttu jäi palju asju häguseks. Alguses ta rääkis saksa keeles ning siis said umbes 3 inimest ilusti ta jutust aru. Talle esitati siis soov, et ta räägiks inglise keeles. Kui ta siis oma inglise keeles puterdama hakkas, ei saanud keegi enam aru ta jutust.
Kõik need päevad oleme päevad ja õhtud veetnud põhiliselt Hostel Jenas arvutite taga mängides. Hostime Diablo 2 mänge ning pelame koos võrgus.
Täna käisime korra netis. Ma polegi maininud, aga siin pole mitte kuskil avalikku wifit. Leidsin reedel kooli sõites ja lapakas süles bussis Buchenstrasse peatuse lähedal mingi unsecured wifi, kuid ka see on kellegi isiklik unsecured wifi. Interneti eest peab siin Saksamaal samuti maksma. Õhk on ka siin paksult wifit täis, kuid sellist asja nagu Eestis siin pole, et kaubahallid ja söögikohad jagavad rõõmsameelselt oma internetiühendust. Kõik on siin tasuline. Hostel Jenas saab käia üleval korrusel internetis spetsiaalse tark- ja riistvaraga arvutis. Viskad 0,50€ sisse ja saad 10 minutit arvutit kasutada. 3€ on siis tund aega. Mul ei ole tavaliselt nii palju müntideski ning õhtuti on neil see koht tihti kinni. Olen seal kaks korda päeval käinud, kuid siis pole kedagi lähedast msn’is. Hetkel pole mul viiekümnesendistki.

Läksime siis täna sinna bussipeatusesse. Peatusest maha tulles nägime, et kohvik oli kohe kõrval. Me ei saanud aru, kas kohvik oli kinni või lahti, sest oli märgitud, et Pühapäeviti on kohvik kuni 13’ni avatud (sel hetkel oli kell 13:40), kuid inimesed olid ikkagi sees. Hakkasime eemale kõndima, kui kohviku uks avanes ja üks noormees küsis, et kas me otsime kedagi. Ütlen, et me tahame ainult korra istuda. Selle peale tuli vastus „No siis tehke seda väljas.“
Kuigi siin inimesed räägivad väga viisakalt, suutis see väike lause summutada sellise arvamuse kujunemist, et Saksamaa on külalislahke maa. Koolis olevad inimesed on õnneks viisakamad ja külalislahkemad. Götz Patzer, direktor, asedirektor ja mõlemad saksa keele õpetajad on näidanud väga viisakat ja abivalmis käitumist.

Samas jällegi mõeldakse siin loodusest palju enam. Tänavad on puhtamad ja recycle’datakse rohkem.

Kell sai just 0:00, ehk mul on nüüd umbes kaheksa ja pool tundi vähemalt magamisaega. Pean kell 10 homme JenTower’is retseptsioonis olema. Seal juhatatakse mind minu praktikafirmasse, dotSource. Nad tegelevad „social commerce“-iga. Selle termini täpne tähendus on mulle kahjuks veel häguseks jäänud – nende endi koduleht ei aidanud eriti kaasa selle selgitamisele. Koduleht on neil keeruline ja kohati sisutu, olgugi, et näeb ilus välja.

Homme, ehk arvestades kella aega täna, saan loodetavasti netis käia tööl. Siis saab inimestega rääkida. Kaon nüüd magama ära.

0 comments: